در این مقاله به توضیح راهنمای خرید چیلر و انواع آن می پردازیم تا بتوانیم کمک شایان توجهی به شما در امر خرید این محصول داشته باشیم. لطفا تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
تاریخچه چیلر
چیلر یا سرمایشگاه آبی (chiller)، دستگاهی است که برای سرمایش هوا یا دیگر عناصر در صنعت های مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. این دستگاه از سالها قبل در برودت و سرمایش برخی مواد استفاده شده است. در اینجا به برخی موارد برجسته در تاریخچه چیلر اشاره خواهیم کرد:
– در سال 1834، یک رئیس پلیس به نام «جیمز هریسون» به همراه یک مخترع به نام «جان گوری» موفق به ساخت اولین دستگاه سرمایش هوا شد. این دستگاه از بخشی از پلیسآیینهها تشکیل شده بود که آب یخ زده داخل آنها جریان داشت.
– در سال 1902، «ولیس کریر» مخترعی آمریکایی، اولین ماشین سرمایش گازی با کمک گاز آمونیاک، ساخت. این ماشین برای سرمایش مراکز صنعتی و تجاری مورد استفاده قرار گرفت.
– در سال 1930، دستگاههای چیلر به شکل کاملاً خودکار ساخته شدند که پس از آن در صنعت آموزش و اداری نیز استفاده شدند.
– در دهه 1950، ظهور کمپرسورهای مرکزی نسبت به کمپرسورهای پرتابل، روند استفاده از دستگاههای چیلر را به سمت دستگاههای مرکزی با کارایی بالاتر و هزینه کمتر، سوق داد.
از آن زمان تاکنون، چیلرها با بهره گیری از فناوری های جدید، به طور چشم گیری پیشرفت کرده اند و این دستگاه ها به نوعی ناجی سیستم های صنعتی در تمامی جهان شده و بسیاری از امور روزمره ما را در دستگاه های سرمایشی آسان کرده است.
پیشنهاد میکنیم از قسمت خرید چیلر در فروشگاه ترموکلیک دیدن فرمایید.
چیلر چیست؟
چیلر یا سرمایشگاه آبی، دستگاهی است که برای تأمین سرمایش در ساختمانها، صنایع، بیمارستانها، فضاهای بسته و سایر مکانهایی که نیاز به کنترل دما دارند، استفاده میشود.
چیلرها عمدتاً از سه قسمت تشکیل شدهاند؛ قسمت فشار بالا، قسمت فشار پایین و قسمت کنترل. در این دستگاه، ورودی آب یا گاز به قسمت فشار بالا میرود و توسط یک کمپرسور فشرده میشود. سپس، گاز خروجی، ورودی قسمت فشار پایین میشود و در مبدل حرارتی با آب سرد (یا هوا سرد) تعامل دارد و حرارت خود را به آن منتقل میکند.
در آخر، آب سرد تولید شده توسط چیلر به دستگاههایی مانند کولر، پمپهای گرمایشی، رطوبتگیرها و سرمایشگرهای هوا منتقل میشود. قسمت کنترل نیز از ترموستاتها، سنسورها و نمایشگرهایی تشکیل شده است که برای کنترل دما و عملکرد چیلر استفاده میشوند.
در چند دهه گذشته، چیلرها از دستگاههای بسیار بزرگ و پیچیده تا دستگاههای کوچک و خانگی تولید شدهاند. همچنین، این دستگاه از زمان اختراع در سال 1834 توسط جان گروری، طیف گسترده ای از پلتفرمهای فناوری را تجربه کرده است. از جمله بهبود کارایی، صرفه جویی در انرژی، راهاندازی اتوماتیک و کاهش هزینه های نگهداری.
امروزه، چیلرهایی با سیستم های تحت فشار متفاوتی (مثل سیکل رانکین) و سیستم های تبخیر یخ (مثل سیستم دامنه) در دسترس هستند که هر کدام دارای مزایا و معایب خود هستند و بسته به نیاز و محدودیت های پروژه، استفاده می شوند.
در ادامه مقاله راهنمای خرید چیلر و انواع آن به معرفی انواع چیلر میپردازیم.
انواع چیلر
- چیلر هواخنک: یکی از نوع چیلرهاست که به کمک هوایی که از بیرون به داخل میآید، درجه حرارت آب را پایین میآورد و تأمین سرمایش مورد نیاز را انجام میدهد.
- چیلر آب خنک: چیلر آبخنک یا «آبی» مدل دیگری از چیلرهاست که در آن فرآیند خنککنندگی با استفاده از آب انجام میشود. در این دستگاه، آب سرد ساخته شده توسط یک کمپرسور به سیستم انتقال داده میشود که آن را به رویاییها، مراکز خرید، ایستگاههای انتقال ریلی، بیمارستانها و شرکتها تأمین میکند.این چیلرها شامل انواعی مانند چیلرهای پیستونی، چیلرهای صفحهای، چیلرهای مکشی و چیلرهای کم مصرف هستند که با توجه به نیاز مصرف کننده انتخاب میشوند.
نحوه استفاده از چیلر
برای استفاده از چیلر، باید به دو نوع اصلی چیلر که چیلر آبی و چیلر هوایی هستند، توجه کرد. هر کدام از این دستگاهها با توجه به نیاز ساختمان یا صنعت مورد استفاده، طراحی و نصب میشود.
چیلر آبی با استفاده از یک دوره یا سیکل کاری، آبی را که معمولاً از شبکه یا چاه بازیابی شده است، در اختیار میگیرد و آن را با استفاده از یک کمپرسور، به یک گرادیان دمایی بالاتر هدایت میکند. این دستگاه سپس آب سرد را به نقاط مورد نیاز در ساختمان یا صنعت پرتاب میکند.
از چیلر هوایی در ساختمانها یا اتاقهایی استفاده میشود که نیاز به سرمایش دارند و امکان استفاده از سیستم چیلر آبی وجود ندارد. این نوع چیلر، هوایی را که در دسترس است، با استفاده از یک فن بزرگ جذب میکند و آن را از طریق یک سیستم خنککننده مانند یک گریت راهبردی به سمت داخل کشیده و سرمایش میدهد.
از این رو، اطمینان حاصل کنید که چیلر شما متناسب با نیازهای مجموعه شما انتخاب شده و کارآیی آن به دستگاههای مرتبط متصل به آن، به خوبی مطابقت دارد.
پیشنهاد میکنیم از قسمت خرید چیلر در فروشگاه ترموکلیک دیدن فرمایید.
معایب و مزایای چیلر
مزایای چیلر عبارتند از:
- صرفهجویی در انرژی: چیلرها برای جذب حرارت از داخل ساختمان، از هوای سرد خارجی استفاده میکنند، لذا به دلیل عدم استفاده از انرژی در تولید برودت، سبب صرفهجویی در انرژی شده و از ناحیه مالی میتواند مقرون به صرفه باشد.
- کنترل دما: با استفاده از چیلرها، دمای محیط کنترل میشود و باعث راحتی افراد در داخل ساختمان، مانند شرکتها، بیمارستانها و مراکز خرید میشود.
- استفاده زیاد در صنایع: چیلرها در صنایع برای خنک کردن مواد و محصولات استفاده میشوند.
معایب چیلر عبارتند از:
- هزینه: طراحی، تولید و نصب چیلر، هزینههایی را برای مالکان ساختمان یا صنایع به دنبال دارد.
- نیاز به نگهداری: چیلرها برای بهبود عملکرد، به نگهداری و پاکسازی منظم نیاز دارند.
- پایداری: هرگونه نقص در دستگاه چیلر میتواند مشکلاتی باعث شود. به همین دلیل، باید دائماً از پایداری و صحت کارکرد آن اطمینان حاصل شود.
مقایسه هزینه چیلر با سیستم های خنک کننده دیگر:
قیمت چیلرها بسته به نوع و برند آنها، اندازه و ظرفیت آنها، محدوده تنظیم دمای آنها و سایر عوامل متفاوت است، اما در کل نسبت به سیستمهای خنک کننده دیگر، قیمت چیلرها بیشتر است. اما باید توجه داشت که چیلرها برای کاربردهای سنگینتر و بزرگتر طراحی و ساخته میشوند و قدرت بیشتری نسبت به سیستمهای خنک کننده دیگر دارند.
کاربرد چیلر
چیلرها برای خنک کردن مایعاتی همچون آب، گازها و نفت، در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. برخی از کاربردهای چیلر عبارتند از:
- سرمایش و گرمایش ساختمانها: در ساختمانهای بزرگ و فضاهای عمومی که نیاز به سرمایش و گرمایش دارند، چیلرها استفاده میشوند.
- تولید برخی کالاها: در برخی صنایع مانند پلاستیکسازی و قیرسازی، چیلرها برای تولید برخی کالاها مورد استفاده قرار میگیرند.تهویه مطبوع: در ساختمانهای اداری و تأسیسات خدماتی، چیلرها برای تهویه مطبوع به کار میروند.
- خنک کردن تجهیزات الکترونیکی: برای خنک کردن تجهیزات الکترونیکی همچون کامپیوتر و سرورها، چیلرها استفاده میشوند.
- تولید یخ: در برخی صنایع همچون تولید آبمیوه و شراب، چیلرها برای تولید یخ مورد استفاده قرار میگیرند.
نتیجه گیری کلی
در کل، چیلرها دستگاههایی هستند که برای خنک کردن سیستمهای گرمایشی، سرمایشی و تهویه مطبوع در محیطهای صنعتی، تجاری و تأسیساتی مورد استفاده قرار میگیرند. این دستگاهها به دلیل ارائه خنکایی بالا، باعث افزایش کارایی سیستمهایی میشوند که در آنها استفاده میگردند. همچنین، با توجه به ویژگیهای هر نوع چیلر، میتوان برای برخی صنایع از چیلر آبی یا هوایی استفاده نمود. مزایا و معایب هر نوع چیلر با توجه به شرایط، محیط و نیازهای هر صنعت یا تأسیساتی متفاوت است.
این مقاله توسط تیم تولید محتوای سایت ترمو کلیک تهیه شده است. امیدواریم نهایت استفاده را کرده باشید.